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SAFEGUARDS 

US FDA ISSUES DRAFT GUIDANCE FOR CHILDREN'S 
TOY LASER SAFETY  
On 7 August 2013 the US Food and Drug Administration (FDA) issued a proposed rule to define children’s toy 
Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation (laser) products and require them to be within 

International Electrotechnical Commission (IEC) Class 1 emission limits.  The FDA recognizes four major hazard 
classes (I to IV) of lasers, including three subclasses (IIa, IIIa, and IIIb). The higher the class, the more powerful 

the laser and the greater the potential to pose serious danger if used improperly.  

CONSUMER GOODS AND RETAIL 

Under this proposed rule, designation of proper labeling with statements indicating 
compliance with 21 CFR Subchapter J on the label is highly encouraged.  
 
The highly-concentrated light emitted from lasers, even those in toy laser products, 
can be dangerous resulting in serious eye injuries and even blindness, not just to the 
person using a laser, but to anyone within range of the laser beam when operated 
unsafely or without certain controls. For laser toys to pose minimum risk to users, the 
levels of laser radiation or light output must not exceed the emission levels for Class I 
as defined in the Federal Performance Standard for Laser Products or for Class 1 as 
defined by the International Electrotechnical Commission (IEC). 
 
Although most children’s toy laser products would meet the definition of 
“demonstration laser products” or “surveying, levelling, and alignment laser 
products” specified in the US Code of Federal Regulations at 21 CFR 1040.10(b)(13) 
and (39), and thus have to comply with the limits at 21 CFR 1040.11(b) or (c), at 
present FDA regulations do not specifically address children’s toy laser products.  
 
The Food and Drug Administration (FDA) is particularly concerned about the potential 
danger to children and those around them, and has issued a draft guidance document 
on the safety of toy laser products.  For purposes of this guidance, “children’s toy 
laser product” means a product that is manufactured, designed, intended or 
promoted for use by children under 14 years of age and they are covered under the 
scope of this guidance document. 
 
Following are examples of children’s toy laser products included in the guidance 
document:     

 Lasers mounted on toy guns that can be used for “aiming”; 

 Spinning tops that project laser beams while they spin; 

 Hand held lasers used during play 

as “light sabers”; 

 Dancing laser beams projected 

from a stationary column; and 

 Lasers intended for 

entertainment that create optical 
effects in an open room. 

http://www.fda.gov/MedicalDevices/DeviceRegulationandGuidance/GuidanceDocuments/ucm363581.htm�


Manufacturers of laser products are responsible for compliance with all applicable 
requirements of Title 21 Code of Federal Regulations (Subchapter J, Radiological 
Health) Parts 1000 through 1005. 
 
In addition, laser products must comply with radiation safety performance standards 
in Title 21 Code of Federal Regulations (Subchapter J, Radiological Health) Parts 1010 
and 1040. 
 
SGS is committed to providing information about developments in the regulations for 
consumer products as a complimentary service. Throughout our global network of 
laboratories, we are able to provide a wide range of services including 
electromechanical testing and certification, analytical testing and consultancy work 
for technical and non-technical parameters applicable to a comprehensive range of 
consumer products. Please do not hesitate to contact us for further information. 
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FOR ENQUIRIES:    

  
Global Competence Support Centre: 
gcsc@sgs.com 
 
US-Ali Karimi , Tel: + 973-461-7928 or 
Ali.Karimi@sgs.com  
 

Asia – Hong Kong,  
Tel: +852 2334 4481,  
mktg.hk@sgs.com 
 
Australasia – Perth.  
Tel: +61 (0) 3 9790 3418  
au.cts@sgs.com 
 
 
Europe – London – UK.  
Tel: +44(0) 203 008 7860 
gb.cts.sales@sgs.com 
 
Africa & Middle East – Turkey.  
Tel: +90 212 368 40 00 
sgs.turkey@sgs.com 
 
Americas – USA.  
Tel: +1 973 575 5252 
uscts.inquiries@sgs.com 
 
www.sgs.com/cgnr  
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